

Bültene Abone Ol
Bağlantılar
İletişim Bilgileri
- Mimar Sinan Mah. 1359 Sk No:7 K:2 D:3 Konak/ İzmir
- 0553 793 21 20
- 0534 577 82 62
- info@kznhukuk.com
Copyright 2024 Tüm Hakları Saklıdır
Hayata kast sebebiyle boşanma kanunda sayılan özel ve mutlak boşanma sebeplerinden biridir. Hayata kast durumunun ispatı halinde davaya bakan hâkimin evlilik birliğinin sarsılıp sarsılmadığını incelemeksizin boşanma kararı vermesi gerekmektedir.
Kusur ilkesi hayata kast sebebiyle açılan davalarda önemlidir. Davalının eyleminin kusurlu olması gerekir. Bunu açıklamak gerekirse, kasten yapılmış eylemler olmalıdır. Tedbirsizlik ve ya ihmal ile yapılan davranışlar kusurlu sayılamayacağından açılan dava reddedilecektir.
Davalı eşin ayırt etme gücünün bulunması gerekmektedir. Hayata kast sebebiyle açılan davalarda karşı cevap olarak sıkça görülen hayata kasteden eşin akıl sağlığının yerinde olmadığı beyanına rastlamaktayız. Eşin akıl sağlığının yerinde olmadığının ispatlanması halinde boşanma davası hayata kast sebebiyle açılamayacaktır. Ancak akıl sağlığına dayanarak boşanma davası açılabilecektir.
Hayata kast eden davacı eşin davalıya karşı kusurları ile davalının kusur karşılaştırması yapılamaz. Örnek vermek gerekirse davacı eşin aldatması yüzünden daha kusurlu olduğu gibi bir husus bu davada öne sürülemeyecektir.
Eşin boşanma davası açmak için kanunda sayılan diğer sebepleri de varsa, hayata kast ile diğer sebepleri de dilekçesinde belirtebilir. Aile mahkemesi her bir sebebi ayrı ayrı değerlendirmek ve hüküm kurmak zorundadır.
Boşanma davasına konu eylemlerin özenle incelenmesi gerekir. Ancak sıkça görülen durumlardan bazılarını açıklamak da fayda var.
Burada dikkat edilmesi gereken husus ölüm tehdidinin hayata kast sebebiyle boşanma davasına kon u olmayacağıdır.
Hayata kast sebebiyle açılacak boşanma davası boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve olaydan itibaren beş yıl içinde açılmalıdır. Bu süreler hak düşürücü süreler olup hâkimin kendiliğinden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Davacı eşin hayatına kasteden eşi, affetmesi halinde dava hakkı düşer. Af yazılı ya da sözlü yapılabilir. Önemli olan affeden eşin iradesini sakatlanmamış olmasıdır.
Boşanma davasını açan tarafa Aile Mahkemesi tarafından usulüne uygun talep halinde maddi, manevi tazminat, yoksulluk nafakası ve tedbir nafakası verilebilir. Tarafların çocuğunun olması halinde yine davacı eş tarafından velayet istenebilecektir. Önemli olan husus çocuğun güvenliği olduğundan, çok özel bir sebep olmadıkça eşini öldürmek isteyen bir kişiye çocuğun velayetinin verilmesi de uygulamada çok olası değildir.
Hayata kast sebebiyle açılan boşanma davasında davalı taraf tam kusurlu olduğundan tedbir nafakası, maddi ve manevi tazminat talep etmek hakkı yoktur. Tam kusurlu davalının talep edebileceği tek husus yoksulluk nafakasıdır.
Hayata kast sebebiyle boşanma halinde hakim eşinin hayatına kasteden tarafın artık değerdeki pay oranının azaltılmasına ve ya kaldırılmasına karar verebilir.
Copyright 2024 Tüm Hakları Saklıdır