

Bültene Abone Ol
Bağlantılar
İletişim Bilgileri
- Mimar Sinan Mah. 1359 Sk No:7 K:2 D:3 Konak/ İzmir
- 0553 793 21 20
- 0534 577 82 62
- info@kznhukuk.com
Copyright 2024 Tüm Hakları Saklıdır
Kira sözleşmesinin belirli bir şekil şartı yoktur. Yazılı olarak yapılabileceği gibi sözlü olarak da yapılabilir. Ancak kira sözleşmesinin sözlü olarak yapılması birçok noktada ispat zorluğu yaşatacağından yazılı olarak yapılmasında yarar vardır. Bununla birlikte kira sözleşmesinde kefilin bulunması halinde bazı şekil şartlarına dikkat etmek gerektiğini hatırlatırız. Yazılı kira sözleşmeleri adi yazılı, noter tasdikli ve ya tapuya şerhli olabilir.
Herhangi bir resmi işlem ve ya şekle tabi olmadan taraflar arasında imzalanabilir. Sözleşmenin yazılı olarak yapılması taraflar arasında sonradan çıkabilecek uyuşmazlıklarda ispat yükü açısından önemlidir.
Adi kira sözleşmeleri geçerli olsa da günlük hayatta kira sözleşmelerinde imza inkarı çok fazla gündeme geldiğinden bu sorunu çözmek amacıyla kira sözleşmeleri noter tasdikli olarak düzenlenebilir. Kira sözleşmesinin noter onaylı olarak yapılması imza konusunda netlik sağlayacağı gibi sözleşmenin tek taraflı olarak tapuya şerh edilmesini de sağlayabilir.
Kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi kararlaştırılmışsa noterlikçe onaylanmış bir kira sözleşmesinin bir örneğinin tapu idaresine verilerek şerh ettirilmesidir.
Kiraya veren kira sözleşmesini imzalamak için yetkisiz ise sözleşme geçerli midir? Bu soru kira hukuku alanında çok karşılaştığımız ve çözümü önem arz eden bir konu. Kiraya verenin imza konusunda yetkili olması için tam ehliyetli, reşit, kendi başına tasarruf edebiliyor olması gerekmektedir. Eğer vekaletname ile imzalanıyorsa, bu vekaletnamede kiraya verme yetkisinin bulunması şarttır.
Taşınmazın iştirak halinde mülkiyet olması durumunda taşınmazın kiraya verilebilmesi için oybirliği aranır. Müşterek mülkiyet halinde ise oy ve pay çoğunluğu kira sözleşmesinin imzalanması için yeterlidir.
Kira Sözleşmeleri belirli ve belirsiz süreler için yapılabilir. Bildirim olmaksızın kendiliğinden sona eren kira sözleşmeleri belirli diğer kira sözleşmeleri ise belirsiz sürelidir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki kira sözleşmesi belirli süreli de olsa kiracı en geç sözleşme bitiminden on beş gün önce fesih bildiriminde bulunulmalıdır. Bu durum sadece kiracıya özgüdür, kiraya verenin fesih durumları kanunda yazılan haller ile sınırlıdır.
Kira bedeli taraflar arasında Türk lirası, herhangi bir döviz cinsi, ciro ve ya belirli bir bedele ilaveten ciro olarak belirlenebilir.
Kira bedelinin Türk Lirası olması halinde bir yıldan uzun süreli olması halinde bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçememek koşuluyla bedel artırımı yapılabilir. Kira sözleşmesinin beş yıl ve ye beş yıldan uzun sürmesi halinde ise mahkeme yoluyla tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalar, kiralananın durumu ve emsal kira bedellerine göre yeni kira bedeli belirlenebilir.
Kiracı ile birlikte kira sözleşmesine kefilin eklenmesi kira sözleşmelerinde sıkça rastlanan bir durumdur. Ancak çoğu kişi kefil eklerken Türk Borçlar Kanunu’ nun Kefalet Sözleşmeleri ile düzenlenen kanun hükümlerine uyulmadığından geçersiz sayılmakta ve kefil ile kendini güvence altına aldığını düşünen kiralayanlar sıkıntı yaşamaktadır.
Kira Sözleşmesindeki kefilliğin geçerli olabilmesi için; kefalet sözleşmesinin yazılı olması, kefalet tarihinin belirtilmesi, kefil olunan miktarın belirlenmiş olması ve bu sözleşmenin bizzat kefil tarafından imzalanması gerekmektedir.
Kira sözleşmesinde kefilin sorumluluğu kira sözleşmesinde kararlaştırılan dönem ile sınırlı olup sözleşmenin kendiliğinden uzadığı dönemdeki alacaklardan kefil sorumlu tutulamaz.
Damga Vergisi Kanunu’ na göre kira sözleşmesi damga vergisinin ödenmesi gereken sözleşmelerdendir. Kira sözleşmesini imzalayan taraflar damga vergisini ödemekten müteselsilen sorumludur. Damga vergisi oranı her yıl değişmekte olup, sözleşmede kefil olması, kefaletin adi ya da müteselsil kefil olma durumuna göre belirlenmektedir.
Kiracılar ve ya kiralayanlar sonrasında doğacak hukuki uyuşmazlıkları engellemek için, kira sözleşmesi imzalarken anlattığımız huşularda çok dikkat etmeli ve bu hususta alanında uzman avukatlardan hukuki danışmanlık hizmeti almalıdır.
Copyright 2024 Tüm Hakları Saklıdır