

Bültene Abone Ol
Bağlantılar
İletişim Bilgileri
- Mimar Sinan Mah. 1359 Sk No:7 K:2 D:3 Konak/ İzmir
- 0553 793 21 20
- 0534 577 82 62
- info@kznhukuk.com
Copyright 2024 Tüm Hakları Saklıdır
Boşanma davası ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de anlaşmalı boşanma davasıdır. Boşanma, Türk Medeni Kanuna göre çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak açılabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası her iki eşin de boşanmanın tüm sonuçları konusunda anlaşarak evlilik birliğini sonlandırmak için boşanma davası açmasıdır.
Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için tarafların bir yıl boyunca evli kalmış olmaları gerekmektedir. Resmi nikah tarihinden itibaren bir yıl geçmiş olması yeterlidir.
Boşanmak isteyen eşlerin Mahkemeye birlikte başvuru yapması ve ya bir eş tarafından açılan davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi ile boşanma karar verilebilir. Bununla birlikte çekişmeli açılan boşanma davasında anlaşma protokolü sunularak ve ya duruşmada zapta geçirilerek anlaşmalı boşanma kararı verilmesi mümkündür
Anlaşmalı boşanma davasında taraflar hür iradelerini bizzat hakim karşısında kendileri açıklamalıdır. Bazen danışanlar ve ya müvekkillerimiz tarafından “ Eşim yurtdışında yaşıyor, anlaşmalı boşanma protokolünü imzalarsa, anlaşmalı boşanabilir miyiz “ şeklinde sorularla karşılaşsak da bu anlaşmalı boşanma davası için mümkün değildir. Eşlerin her ikisinin de anlaşmalı boşanma protokolünü imzalayarak mahkeme tarafından belirlenen duruşma gününde mahkeme huzurunda bulunması gerekmektedir. Bunun sebebi hakimin tarafları bizzat dinleyerek serbest iradelerini Mahkeme huzurunda açıklamalarını istemektir.
Tarafların sunmuş oldukları anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ve protokol boşanmanın mali sonuçları ve çocukların menfaati yönünden kabul edilmelidir. Uygulamada çok sık rastlanmasa da anlaşmalı boşanma protokolünün şartlarının çocukların menfaati ve ya mali sonuçlar açısından ciddi sıkıntılar içermesi halinde anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir.
Anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi ve ya dava açılmadan önce birlikte oturdukları yerleşim yeri Aile Mahkemesidir.
Anlaşmalı boşanma davası tarafların anlaştığı hususlar üzerine hazırlanan protokol ve anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ile yetkili ve görevli Aile Mahkemesine tarafların başvurması ile açılır. Hazırlanan dilekçe ve protokolün şartları sağlaması halinde kısa sürede Mahkeme tarafından taraflar huzurda dinlenilerek boşanma kararı verilebilecektir.
Anlaşmalı boşanma davalarında hazırlanacak protokolün içeriği çok büyük önem arz etmektedir. Hazırlanan bu protokoldeki maddeler Mahkeme tarafından karara yazacağından hak kaybına uğramamak için boşanmanın tüm sonuçlarına ilişkin detaylı açıklamalar yer almalıdır.
Tarafımıza anlaşmalı boşanma davası için başvuran kişiler genellikle internette anlaşmalı boşanma protokolü örneği bulduklarını ve bunun yeterli olup olmadığını sormaktadır. Ancak bu protokolün geçerli olabilmesi ve tarafları hak kaybına uğramaması açısından boşanmanın maddi sonuçları ve çocuklar ile ilgili durumun açık ve net bir şekilde protokolde yazması gerekmektedir. Bu sebeple hazırlanacak anlaşmalı boşanma protokolünün nafaka, maddi- manevi tazminat, velayet, mal varlıkları ve soy ad hususları konusunda tam bir anlaşma ve açıklık içermesi gerekmektedir.
Danışanlarımıza tavsiye ettiğimiz üzere protokolü hazırlarken mutlaka alanında uzman bir avukata danışmanızda fayda vardır. Zira protokolde boşanmanın mali yükümlülükleri, velayet ve diğer hususlar açıkça yazılması gerekmektedir. Hakim tarafından protokol incelenerek geçerli olduğuna kanaat getirildikten ve boşanma ve diğer hususlarda karar verildikten sonra protokoldeki maddeler ilam hükmündedir. Örnek vermek gerekirse, anlaşmalı boşanma davası açmak için protokol örneğini ve anlaşmalı boşanma dava dilekçesi örneğini internette bir siteden buldunuz ve davayı bu şekilde açtınız. Ancak eşinizle aldığınız eve ilişkin sizin olması hususunda anlaşmanıza rağmen protokolde bu hususu yazmadığınız için eski eşiniz sonrasında mal rejimine ilişkin dava açabilme hakkı olduğunu öğrendiğinden size dava açabilir. Sonrasında bu tür durumlarla karşılaşmamak için protokolün titizlik ile hazırlanması gerekmektedir.
TMK Madde 166/3 te belirtildiği üzere boşanma davası için gerekli olan protokolde müşterek çocukların velayetinin kimde kalacağı mutlaka belirtilmelidir. Genellikle bu hususta karşılaştığımız sorulardan birisi de “ boşanma davasında çocuklara ilişkin ortak velayet alabilir miyiz? “ sorusudur. Türk Hukukunda kural olarak ortak velayet kabul edilmemektedir. Ancak çok az da olsa ortak velayete karar veren Mahkeme bulunmaktadır. Ancak anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken çocukların ortak velayeti yerine eşlerden birine velayetin verilmesi noktasında anlaşılması ve diğer eş ile çocukların kişisel ilişki kurulmasının düzenlenmesi noktasında anlaşılmalıdır. Bu husus sürecin daha sağlıklı ve hızlı yürümesini sağlayacaktır.
Danışanlarımız ve ya müvekkillerimizin bu konuda en çok sorduğu sorulardan birisi ; “ Anlaşmalı boşanma davası kaç gün sürer? “ dir. Her davada olduğu gibi anlaşmalı boşanma davasında da net bir süre vermek mümkün değildir. Ancak çekişmeli boşanma davasına göre çok daha kısa sürede karara çıkmaktadır. Genellikle tek celsede ve bir ay içerisinde boşanma kararı alınarak kesinleşmektedir.
Anlaşmalı boşanmaya ilişkin soru ve sorularınız için alanında uzman boşanma avukatlarına başvurabilir ve hukuki yardım alabilirsiniz. Boşanma davalarına ilişkin daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıya linkini bırakmış olduğumuz yazımıza da göz atabilirsiniz.
Copyright 2024 Tüm Hakları Saklıdır